Nowości wydawnicze

Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych Psychologia

Jane Ogden

WUJ, Kraków 2011.

Napisana żywym i przystępnym językiem książka "Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych", pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.

Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.

Jane Ogden jest profesorem psychologii zdrowia na Uniwersytecie Surrey w Wielkiej Brytanii. Opublikowała ponad 100 artykułów i kilka książek. Obecnie przedmiotem jej zainteresowań badawczych jest kontrola zachowań żywieniowych, medyczne i chirurgiczne metody leczenia otyłości, zagadnienia związane ze zdrowiem kobiety oraz rola języka w relacjach między lekarzem a pacjentem.

Recenzje naszych Autorów




Oceń książkę:
Zobacz inne książki z roku: 2020/2019/2018/2017/2016/2015/2014/2013/2012/2011/2010/2009/2008/2007/2006/2005/2004

Żaden Czytelnik nie napisał jeszcze swojej recenzji. Przeczytałeś książkę? Napisz swoją recenzję!